Gebruik schoonmaak- expertise bij nieuwbouw

19-07-2012

Mopperden wij vanuit schoonmaakoogpunt nog wel eens op ontwikkelaars van gebouwen, er gloort hoop aan de horizon. Werd er eerder meer dan eens een gebouw neergezet en werd er daarna nagedacht over hoe we het pand schoon konden houden, nu worden wij steeds eerder betrokken bij de ontwikkeling van een gebouw.

Een mooi voorbeeld is de nieuwbouw van een tweetal scholen in ons werkgebied. Bij deze twee scholen zijn wij nauw betrokken door de opdrachtgever om te komen tot de juiste keuze van bijvoorbeeld de vloerafwerking om zo niet alleen esthetische maar ook een praktische keuze  te maken. En dit verdient zich terug in de schoonmaakkosten! Een standaard toilet of een zwevend exemplaar, een sensorkraan of een kraan met draaiknoppen, papieren handdoeken of een blower. Keuzes, keuzes. Het wordt er niet eenvoudiger op, vandaar dat men steeds vaker een beroep doet op onze expertise voor er ook maar een schop in de grond gaat. Een goede ontwikkeling en we doen het graag.

Maar waar kan u nu bij nieuw- of verbouwplannen aan denken als u straks niet tegen onnodige schoonmaakkosten aan wilt lopen? Hieronder vindt u een aantal aandachtspunten:

Houdt het vuil buiten, zorg voor een goede inloopzone met een rooster en een inloopmat met bij voorkeur     minimaal vier   passen inloopafstand.

Zorg dat verkeersruimtes niet te vol gezet worden met meubels of uitnodigen tot het neerzetten van prullaria. Vensterbanken staan voor u het weet vol met bijvoorbeeld kantoorartikelen.

Probeer randen, richels en plinten zoveel mogelijk te vermijden bij de bouw.

Kies voor een vloer die eenvoudig te reinigen is en die niet te veel periodiek onderhoudt vraagt. Het conserveren van linoleumvloeren bijvoorbeeld is erg arbeidsintensief. Een betere keuze is een kunststof vloer die geschrobd kan worden.

Bij de keuze van de kleuren van met name de vloer, bedenk u dan waar de ruimte voor gebruikt wordt en of vlekken niet onmiddellijk in het oog springen.

Een zwevend toilet met een gietvloer met opstaande randen is aan te bevelen in de sanitaire ruimtes. Hang ook de toiletborstels en damesverbandcontainers bij voorkeur aan de wand om zo het moppen van de vloer te vereenvoudigen.

Kies voor een goede blower om de handen te drogen in plaats van papieren handdoekjes (afval) of katoenen handdoeken (stoffig, wassen, transportkosten). Het is wel van belang om met enige regelmaat de blower grondig te reinigen. Een blower met warme, vochtige lucht zorgt voor een perfecte leefomgeving voor bacteriën. De nieuwste blowers werken met koude lucht.

Kranen en spoelknoppen van toiletpotten en urinoirs met een sensor zijn niet alleen een stuk hygiënischer maar ook eenvoudig schoon te houden.

Kies voor de juiste afwerkingmaterialen voor uw meubilair, wat er sjiek uitziet kan schoonmaaktechnisch een ramp zijn. Hetzelfde geldt voor de raambekleding.

Houdt bij uw plannen rekening met de ARBO-regels ten aanzien van het wassen van het glas. De regels zijn in de loop der jaren steeds meer aangescherpt, schroom niet om bij twijfel gebruik te maken van onze vakkennis!

DJM Bedrijfsdiensten