DJM Bedrijfsdiensten stopt met jeugdlonen en betaalt ook jeugdigen een volwaardig loon

22-04-2015

Per juli van dit jaar zal schoonmaakbedrijf DJM Bedrijfsdiensten, met vestigingen in Deventer, Raalte en Cuijk, geen onderscheid meer maken tussen jeugdlonen en het loon van zogenaamd vak-volwassen medewerk(st)ers. Hiermee hoopt DJM Bedrijfsdiensten trendsetter te zijn binnen de branche en misschien wel voor meer branches. 

Het is DJM Bedrijfsdiensten al jaren een doorn in het oog dat enthousiaste jonge medewerkers “beloond” worden met een lager uurloon voor dezelfde arbeid dan oudere medewerk(st)ers. Gezien de actualiteit van dit onderwerp is dit intern wederom ter tafel gekomen en is het besluit genomen om geen gebruik meer te maken van de mogelijkheid die de cao biedt om jeugdigen van 15 t/m 21 jaar fors minder te betalen. 

Ondanks dat de wet en de cao voor de schoonmaak ruimte laat voor het uitbetalen van jeugdlonen, kiest DJM Bedrijfsdiensten er bewust voor om jonge medewerkers volwaardig te belonen. In sommige gevallen kan dit oplopen tot een verschil van 4 euro per uur. Een fikse verhoging als men bedenkt dat in sommige branches het uurloon nog onder 3 euro per uur 
ligt! 

DJM Bedrijfsdiensten vindt het hanteren van minder loon voor hetzelfde werk, puur op basis van leeftijd moreel niet meer verantwoord. “Als in de CAO 55+ of een specifieke afkomst of geaardheid had gestaan, daar waar nu gesproken wordt over 16-17 jarige, dan hadden we de poppen aan het dansen. Daarnaast heeft de jeugd steeds meer kosten door allerhande politieke keuzes en als wij ze een beetje kunnen ondersteunen doen we dit graag. Het argument dat jeugd minder productief is of meer begeleiding nodig heeft is een achterhaalde stelling. Wij hebben andere ervaringen met jeugdigen en zij verdienen een fatsoenlijke beloning”, aldus Stanley ter Wal. Operationeel directeur van DJM Bedrijfsdiensten.
 

DJM Bedrijfsdiensten